top of page

Bildiri Özetleri Son Gönderim Tarihi

8 MAYIS 2025

Bildiri gönderimi: sbfogrencikongresi@yiu.edu.tr

 

Poster ve Sözlü Bildiriler Kongremizde poster ve sözlü bildirimler kabul edilecektir. Bildiri gönderimi e-posta yolu ile yapılacaktır. Kongreye gönderilen çalışmalar en az alanda uzmanlığı olan iki hakem tarafından çift kör hakem değerlendirme sistemine göre incelenir. Hakemlerin yorumları ve kararları temel alınarak bildirilere kabul, ret veya revizyon kararı verilir. Verilen karar başlıca yazara e-posta yoluyla bildirilir. Kabul edilen bildiriler kongre bildiri kitapçığında araştırmacıların tercihine göre özet veya tam metin bildiri olarak yayımlanacaktır. Bildiriler Yüksek İhtisas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi özel sayısında hakem değerlendirme süreci sonrasında uygun görülmeleri halinde yayımlanabilecektir.

Bildiri Hazırlanırken Yazarların Dikkat Etmesi Gereken Kurallar

Bildirilerin değerlendirilmeye alınabilmesi için araştırmacılardan en az birinin kongre kayıt işlemlerini tamamlamış olması gerekmektedir. Bildiri özetlerinin kongrenin e-posta adresine gönderilmesi tek geçerli bildiri özeti gönderim şeklidir. Bildirilerin sunuş biçimi (sözlü bildiri, poster) konusundaki son karar bilimsel komiteye aittir.

Bildiri Gönderim Kuralları

•Özetler e-posta yolu ile toplanacaktır.

•Yazar adları yazılırken soyadından sonra bir boşluk bırakarak adın ilk harfleri noktasız ve yan yana yazılmadır. (Örneğin; Uzun G.)

•Adlarda akademik unvan kullanılmamalıdır.

•Yazarların çalıştıkları kurumların adları ve bulunduğu şehir mutlaka belirtilmelidir. Uzun adresler ve unvan yazılmamalıdır (Örneğin; Yüksek İhtisas Üniversitesi, Ankara). Çalışma özet içeriğinde çalışmanın yapıldığı kurum ismi yazılmamalıdır. Örneğin; “Yüksek İhtisas Üniversitesi" yerine "Üniversitemiz" şeklinde kullanılmalıdır.

•Özet başlığının yalnız ilk harfi büyük yazılmalıdır. (kısaltmalar istisnadır)

•Sunum şekli “Sözel ve Poster” olarak seçilebilir.

•Özette, çalışmanın amacı ve kullanılan yöntemler kısaca belirtilmeli, bulgular yeterli sayısal ayrıntılarıyla birlikte özetlenmeli ve sunulan bulgular çerçevesinde sonuç açıklanmalıdır.

•Bildiri özetleri aşağıdaki bölümlere göre ayrılmalı ve özet içerisinde bu başlıklar satırbaşlarına BÜYÜK HARF ile yazılmalıdır.

•Tek isimle başvurulan sözlü bildiriler kabul edilmeyecektir.

Sözlü (Araştırma) ve Poster (Araştırma) Bildirileri

GİRİŞ ve AMAÇ

YÖNTEM

BULGULAR

TARTIŞMA ve SONUÇ

Sözlü (Olgu) ve Poster(Olgu) Bildirileri

AMAÇ

OLGU

SONUÇ

•Özet metni 300 kelimeyi geçmemelidir.

•E-posta yolu üzerinden gönderilen özetlerde düzeltme yapılmayacağı için yazım hatalarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Tüm yazım hatalarından yazarlar sorumludur.

•Bildiri özetlerinde tablo, şekil, grafik ve benzeri ekler kabul edilmemektedir. Bu şekilde ekleme yapılan özetlerde bulunan ekler basım evresinde kitapçıkta yer almayacaktır. Tam Metin Bildiri Kuralları:

•Bildiri tam metni Microsoft Word formatında ve en az 2 sayfa olmak üzere 5 sayfayı (metin, grafikler, kaynaklar ve tüm ekler dâhil) geçmeyecek biçimde hazırlanmalıdır. Tam metin bildiri en az 500, en fazla 1000 kelimeden (referanslar dâhil) oluşmalıdır.

•Bildiri metni 12 punto Times New Roman yazı karakteri kullanılarak 1.5 satır aralığında yazılmalıdır.

•Bildirinin en az 100 en fazla 300 kelimeden oluşan Türkçe ve İngilizce özetleri olmalıdır.

•Bildiri Başlığı: 14 punto ile ilk harfleri büyük ve koyu olarak ortada yer almalıdır. Yazar/yazarların adları ve bağlı olduğu kurumlar 12 punto ile ortaya hizalanarak yazılmalıdır.

•Bildiri başlıklarının sırası: Özet, Anahtar Kelimeler, Giriş, Gereç ve Yöntem, Bulgular, Tartışma ve Kaynaklar şeklinde olmalıdır. Başlıkların tüm harfleri büyük ve koyu olmalıdır.

•Grafik, Tablo ve Fotoğraf Başlıkları: 12 punto ve koyu olmalıdır ve metin içinde sunulmalıdır.

•Bildiri metninin bölümleri arasında bir satır aralığı boşluk bırakılmalıdır.

•Tablo ve şekillere ait başlıkların ilk harfleri büyük, diğerleri küçük olmalıdır. Kaynaklar yazıda görünme sırasına göre parantez içinde numaralandırmalıdır. Dört ve daha az sayıda yazarı sayısı olan kaynaklarda yazarların tamamı yazılır; beş ve üzerinde yazar sayısı olan kaynaklarda sadece ilk dört yazarın adı yazılır, diğerleri “ve ark” şeklinde belirtilir. Dergi isimleri için Index Medicus kısaltmaları kullanılmalıdır.

•Kaynakların doğruluğundan başlıca yazar sorumludur.

•Kaynak örneği: Marshall RD, Stein DJ, Liebowitz MR, Yehuda R.; A pharmacotherapy algorithm in the treatment of PTSD. Psychiatric Annuals 1996;26:217–26.

Bildirilerin Değerlendirilmesi

Değerlendirme Bildiri Değerlendirme Komitesi’nce yapılacaktır.

Sözlü Bildiri Sunum Kuralları

1.Sunum Süresi:

oHer sözlü bildiri için toplam sunum süresi 8 dakikadır. Sunumun ardından 2 dakikalık soru-cevap bölümü olacaktır.

oSunum süresine uyulması önemle rica olunur.

2.Sunum Dili:

oSunumlar Türkçe yapılacaktır.

3.Sunum Dosyası:

oSunum dosyalarının (PowerPoint, PDF vb.) kongre tarihinden en az 1 gün önce organizasyon ekibine e-posta yoluyla gönderilmesi gerekmektedir.

oSunumlar USB bellek ile de getirilebilir ancak teknik aksaklık yaşanmaması adına önceden gönderilmesi önerilir.

4.Sunum Formatı:

oSunumlar PowerPoint formatında hazırlanmalıdır.

5.Sunum Yeri ve Saati:

oBildirilerin sunulacağı salon ve saat bilgileri, kongre programı ile birlikte ilan edilecektir.

oKatılımcıların sunum saatinden en az 15 dakika önce salonlarında hazır bulunmaları gerekmektedir.

6.Katılım Belgesi:

oSözlü bildiri sunan katılımcılara, sunum sonrası katılım belgeleri verilecektir.

I. Ulusal Yüksek İhtisas  Sağlık Bilimleri Öğrenci Kongresi
bottom of page